domingo, 5 de junio de 2011

Informàtica , Societat i Comunicació.

La manera com les tecnologies de la informació i de la comunicació influeixen en l'organització de la societat i la visió que aquesta societat té del món es motiu d'un debat creixent entre diferents teòrics de la comunicació i la informàtica. El debat s'enmarca en el que es coneix com a societat de la informació. Per tal d'exposar les diferents perspectives en que aquest debat té lloc, ho simplificarem en dos grans corrents teòrics: el determinisme tecnològic i l'anàlisi crítica.
Pel determinisme tecnològic, les innovacions tècniques condueixen a un paradís on la informació circularà lliurement i d'una manera descentralitzada. Per l'anàlisi crítica, aquestes mateixes innovacions condueixen a un estat policial vigilat on els ciutadans perden la seva privacitat i intimitat.
Cal tenir en compte, que l'ús que es fa de qualsevol tecnologia està determinat sobretot per l'estructura de la tecnologia mateixa, és a dir, les funcions de la tecnologia depenen de la seva forma. Una tecnologia es farà servir per tot allò que es pot fer servir, no per a un sol i únic fi.
Les noves tecnologies de la informació poden utilitzar-se, per tant, per descentralitzar i automatitzar els processos de presa de decisions polítiques i contribuir a una democratització de la societat, o, de la mateixa manera, poden extremar el control centralitzat i limitar la privacitat dels seus usuaris.

1 comentario:

  1. Si en nuestras manos está, me gustaría recordar el espíritu de Vannevar Bush cuando en su "¿Cómo podríamos pensar?", hablaba de las posibles fatales consecuencias de las aplicaciones, y el ser humano, que "es posible que perezca en un conflicto antes de aprender a utilizar tan vasto archivo en su propio bien, pero interrumpir repentinamente este proceso, o perder la esperanza en sus resultados, constituiría un paso especialmente desafortunado en la aplicación de la ciencia a los deseos y necesidades del ser humano"

    ResponderEliminar